Overview Features Coding Performance Forum Downloads Products OrderV4 Contact

Welcome to the Apollo Forum

This forum is for people interested in the APOLLO CPU.
Please read the forum usage manual.



All TopicsNewsPerformanceGamesDemosApolloVampireAROSWorkbenchATARIReleases

GOLD 2.7 Issues With Mac Emulation

Pat 3657

Posts 46
10 Mar 2018 02:21


Hi,

after flashing my Vampire 600 V2 to Gold 2.7 I can no longer get Shapeshifter and Fusion to work - was fine with GOLD 2.5.
Shapeshifter shows various errors (chk error, error type 10, etc.) while booting. Restart without extensions won't help.
Fusion usually gurus while booting.

I'm using a custom OS3.9 installation based on CWB and Shapeshifter/Fusion I copied from coffin.
Can't test coffin though as I don't have a spare 32GB cf card.
I only started it in WinUAE to see what's going on (got needed files for emulation that way).

Was using vbrcontrol with GOLD 2.5, but this seems to be no longer needed and won't change things - vcontrol says vbr is already in FastRAM with GOLD 2.7.

Anyone experience the same issues? What software/drivers should or shouldn't be loaded on startup?

Any help is very appreciated...


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 5419
10 Mar 2018 06:40


Pat 3657 wrote:

I'm using a custom OS3.9 installation based on CWB and Shapeshifter/Fusion I copied from coffin.

Can post please your Startup-Sequence, or it least your SETPATCH line


Adam Whittaker
(Needs Verification)
Posts 270/ 1
10 Mar 2018 08:04


what speed core are you using? x11 or x12? if your using the x12 without cap mod this can cause instabilitys


Cyrille Guillet

Posts 32
10 Mar 2018 08:08


Same for me. I have a fresh installation of Coffin on CF card and Shapeshifer and fusion doesn't work. I'm using a 600v2 Black Edition with the x11 Core.


Adam Whittaker
(Needs Verification)
Posts 270/ 1
10 Mar 2018 08:11


very strange i am using coffin and x12 core and both work amazingly... have you guys changed anything in the emulator settings?


Pat 3657

Posts 46
10 Mar 2018 09:42


SetPatch NOROMUPDATE QUIET



Pat 3657

Posts 46
10 Mar 2018 09:48


Adam Whittaker wrote:

what speed core are you using? x11 or x12? if your using the x12 without cap mod this can cause instabilitys

I'm on the "normal" track with x11. No need for additional caps so far: It's a Majsta board and everything else - like Quake - is running fine and stable over a long period of time.


Pat 3657

Posts 46
10 Mar 2018 09:57


Gunnar von Boehn wrote:

 
Pat 3657 wrote:

  I'm using a custom OS3.9 installation based on CWB and Shapeshifter/Fusion I copied from coffin.
 

  Can post please your Startup-Sequence, or it least your SETPATCH line
 

 
  I don't do the rom update for OS3.9
  Setpatch NOROMUPDATE QUIET
 
  The whole startup-sequence is a bit long. Think of modified Classic Workbench sequence with cleaned-up Setpatch lines. The only other line regarding mac emulators was
  vbrcontrol on QUIET
  which I removed for testing (doesn't do anything).
 
 


Pat 3657

Posts 46
12 Mar 2018 22:33


Finally got it!

For everyone having problems with Shapeshifter and Fusion -
turn SuperScalar mode off by using vcontrol:

vcontrol ss 0

should do the trick.

posts 9