Overview Features Instructions Performance Forum Downloads Products Reseller Contact

Welcome to the Apollo Forum

This forum is for people interested in the APOLLO CPU.
Please read the forum usage manual.
VISIT APOLLO IRC CHANNEL



All TopicsNewsPerformanceGamesDemosApolloVampireCoffinReleasesLogin
Questions and Answers for Coffin AMIGA OS

Help Needed With SD Card.

Matthew Findlay

Posts 15
27 Mar 2019 17:56


Hi guys, I want to setup my SD card with an Amiga filesystem not fat32. I have been following the wiki and have hit a bit of a wall.
I can go into HDtoolbox with the sagasd.device and can see both my 32 and 64gb cards no issue. I can create a partition with the pfs3aio020-60 filesystem that comes with Coffin 54. Everything goes smooth.

If I then try mount using SDmountonoff, I get an error that it is not a dosdisk, which ok I expect if the default with coffin is expecting a DOS formatted SD card. So ok, I create the SD0 file, use the dir script for giggledisk and the drive info is all correct. I add the L:pfs3aio020-60 to the filesystem line and copy this file to storage.

I can then mount SD0 from storage:DosDrivers but the disk does not show up uninitialised and i cannot format it using pfsformat.

I am not sure what I am doing wrong there.


Matthew Findlay

Posts 15
27 Mar 2019 19:53


I can follow the exact same procedure with it as a fat32 disk and create the SD0 file and add it to devs for mounting on boot as normal, just not when it is an Amiga FS. 
 
  So I am thinking it has someting to do with that 020-60 version of pfs3 perhaps? THe wiki guide does call for using version 18 from the pfs3-aio-handler.


Sean Sk

Posts 292
27 Mar 2019 22:28


If you haven't already done so, you're best bet would be to go here first:
 
EXTERNAL LINK 
and grab the latest version of PFS3AIO.


Matthew Findlay

Posts 15
27 Mar 2019 22:55


I have tried the latest PFS3aio. I noticed when using that over the one that came with CoffinOS, when I went into the SD0 settings, the fiflesystem had already recognised it was the pfs3aio, before I had to input the details manually.

However, outcome is still the same. It says the SD0 is mounted, but I cannot format with PFSformat and it says device not found.



Matthew Findlay

Posts 15
27 Mar 2019 23:51


I have tried two cards and the outcome is the same with the AmigaFS. I can get the 32GB card to work fine with fat32.  the SD0 file, it auto-detects the fat95 filesystem and it automounts on boot from the dev folder fine.
 
  If I format the 64GB card to fat32, I cannot get it to work like the 32GB, says there is no disk present, same as ex-fat. If I format it to NTFS, it will mount but says it is 100% full and write protected.
 
  I think I will sleep on it and try tomorrow. I can always use the 32GB card only and without an AmigaFS but if it should work I want to get it to work lol


Jonny Pulli

Posts 46
28 Mar 2019 14:44


Read this thread CLICK HERE 
Solved my SD Card setup :)



Simo Koivukoski
(Apollo Team Member)
Posts 470
28 Mar 2019 15:09


matthew findlay wrote:
Hi guys, I want to setup my SD card with an Amiga filesystem not fat32.

EXTERNAL LINK 

EXTERNAL LINK 


Matthew Findlay

Posts 15
28 Mar 2019 16:21


Thanks for the info guys. As far as I can tell I am following everything in the guide ok. Apart from the slight differences with the new SAGAdrivers and the utility names and the new coffin.

I tried FFS as I could not get PFS3 to work, I can see all the correct drive info after running giggledisk, it auto-detecs the FFS filesystem. Same as PFS3-aio did. It tells me SD0 is mounted but I do not see an uninitialised disk.

So I have just formatted my 64GB back to fat32 and have just left it at that instead. It works fine with that, I can make the SD0 file and it will auto-mount from Devs.


Matthew Findlay

Posts 15
28 Mar 2019 16:36


Scrap that, It has worked with SFS :D thanks for the links.

posts 9