Overview Features Coding ApolloOS Performance Forum Downloads Products Order Contact

Welcome to the Apollo Forum

This forum is for people interested in the APOLLO CPU.
Please read the forum usage manual.
Please visit our Apollo-Discord Server for support.



All TopicsNewsPerformanceGamesDemosApolloVampireAROSWorkbenchATARIReleases
Performance and Benchmark Results!

Coffin 61 Performance

Manos Sg

Posts 96
31 Oct 2022 06:58


Hello, guys,
I just flashed the latest CoffinOS (61) and, although the splash screen looks amazing and I liked the new screen mode, I feel that the overall performance and loading times have markedly deteriorated, not to mention that some apps now don't run in fullscreen (eg ASP). I am a fan of CoffinOS, but I felt somewhat disappointed with the current release.

Anyone having the same issues? Thanks!


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6193
31 Oct 2022 15:48


The loading speed is in your hand.
You can edit the SS and remove stuff if you want it faster.


Manos Sg

Posts 96
31 Oct 2022 19:24


Gunnar von Boehn wrote:

The loading speed is in your hand.
  You can edit the SS and remove stuff if you want it faster.

Thanks for your answer, mate. I am not referring to the startup time, but the individual app loading times. For example, scummvm takes ages to load, compared to previous coffin version.
Also, I found that trying to customize things with Coffin tends to break stuff, so I have very much decided to leave it as is. :/


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6193
01 Nov 2022 07:34


manos sg wrote:

I am not referring to the startup time, but the individual app loading times. For example, scummvm takes ages to load, compared to previous coffin version.

Which card do you use?

When you run SYSINFO diskspeed on HD0, what MB/sec result do you have?


Renaud Schweingruber
(Apollo Team Member)
Posts 378
01 Nov 2022 08:02


ScummVM 1.9 GUI is indeed slower than the old 1.5 build but games should run at same speed, and are now also playable in window mode.


Manos Sg

Posts 96
01 Nov 2022 10:05


Gunnar von Boehn wrote:

Which card do you use?
 
When you run SYSINFO diskspeed on HD0, what MB/sec result do you have?

Unfortunately, I reflashed Coffin59 which worked fine, so I cannot test the loading speed. I can at least confirm that now the loading times are as they should be.
I used the Kingston CF card that came with my V4. :)


Manos Sg

Posts 96
01 Nov 2022 10:16


Renaud Schweingruber wrote:

ScummVM 1.9 GUI is indeed slower than the old 1.5 build but games should run at same speed, and are now also playable in window mode.

It is a subpar experience, unfortunately, it takes ages even for the cursor to become responsive.
I found WHDLoad games loading and running ok but that was not the case with other titles I tried (Sixth sense investigations, Inherit the earth and a few others).


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6193
01 Nov 2022 11:12


manos sg wrote:

For example, scummvm takes ages to load,

Help me understand.
Is this post about general loading times, which you can for example influence with IDE Speed setting. Or is your post focused only on that the new SCUMM version loads slower than old SCUMM version?
But would this maybe be a SCUMM complain instead Coffin complain?



Manos Sg

Posts 96
01 Nov 2022 13:11


Gunnar von Boehn wrote:

  Help me understand.
  Is this post about general loading times, which you can for example influence with IDE Speed setting. Or is your post focused only on that the new SCUMM version loads slower than old SCUMM version?
  But would this maybe be a SCUMM complain instead Coffin complain?
 

Sorry If I wasn't clear. I was only using ScummVM as an example. The loading times in general seem to have been affected in my experience.


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6193
01 Nov 2022 13:54


manos sg wrote:

Sorry If I wasn't clear. I was only using ScummVM as an example. The loading times in general seem to have been affected in my experience.

Which card model do you use?
Did you enable FASTIDE?
When you run SYSINFO diskspeed on HD0, what MB/sec result do you have?


Manos Sg

Posts 96
01 Nov 2022 17:39


Gunnar von Boehn wrote:

Which card model do you use?
  Did you enable FASTIDE?
  When you run SYSINFO diskspeed on HD0, what MB/sec result do you have?

As I explained already, I used the Kingston CF card that came with my V4, I don't change the CoffinOS settings because this tends to break things and I cannot run Sysinfo because I reverted back to Coffin59. In this one (59), even though the card is the same and I didn't change the IDE settings, everything works the way it should. :)


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6193
01 Nov 2022 17:44


manos sg wrote:

As I explained already, I used the Kingston CF card that came with my V4, I don't change the CoffinOS settings

 
Please note that "default" Amiga IDE speed is 3.5 MB/sec
The V4SA can do a lot more. With FASTIDE enabled it can do 20 MB/sec on APOLLOOS and on OS 3 over 12/14 MB/sec
Enabling FASTIDE will improve your Diskspeed a lot.

I understand that you use Coffin 59 now.
Can you run Sysinfo on your #59 and tell us what Diskspeed you get?
 


Manos Sg

Posts 96
01 Nov 2022 20:33


Gunnar von Boehn wrote:

  Can you run Sysinfo on your #59 and tell us what Diskspeed you get?
 

Sure, it shows 3,209,926 bytes/sec.


Gunnar von Boehn
(Apollo Team Member)
Posts 6193
01 Nov 2022 23:11


manos sg wrote:

Gunnar von Boehn wrote:

 
  Can you run Sysinfo on your #59 and tell us what Diskspeed you get?
   
 

 
  Sure, it shows 3,209,926 bytes/sec.

OK, there is some room for more.
When you enable FastIDE the drive can get much faster ..
3 times faster for example


NoXLar - DemoSceneLover

Posts 63
02 Nov 2022 01:52


oh..maybe this will solve mine too.  need to wait 2 weeks to test though (home from work)


Renaud Schweingruber
(Apollo Team Member)
Posts 378
02 Nov 2022 06:15


For ScummVM 1.9, please try this too :
EXTERNAL LINK


Marios Filos

Posts 2
02 Nov 2022 15:10


After a really long time, I started tinkering with my V4 Standalone again :)
Updated latest core and Coffin R61 and feels rather good until I update my own WB version.

I saw that by default despite seeing my board via $VBoardID=5 there was no VBControl ID 3 to enable FastIDE so put it in SS and voila 10Mb/s (awesome!)

Cheers for these updates team.


NoXLar - DemoSceneLover

Posts 63
03 Nov 2022 23:44


@Marios Filos

hey..can you explain little more what you did?  will update my own coffin when i get home..but got confused a bit..tnx


Renaud Schweingruber
(Apollo Team Member)
Posts 378
05 Nov 2022 15:55


EXTERNAL LINK


NoXLar - DemoSceneLover

Posts 63
07 Nov 2022 03:29


oh..thank you:)

posts 20